در قنادیهای ترکیه شیرینی و شوری در کنار هم گذاشته و فروخته میشه در مهمونیها هم به همین شکل از مهمونها پذیرائی میشه قنادی تاتلی جیم یکی از اون قنادیهای خوب محله ماست که اول صبح با بوی نونها و ساندویچهای فانتزی و خیلی چیزهای خوشمزه دیگه که برای صبح درست میشه رهگذرها را به داخل قنادی میکشه چیزی که همیشه منو متوجه خودش میکرد ساندویچهای فانتزی این قنادی بود که طعم خاص خودش را داشت طوریکه از گاز اول تا گاز آخر همراه با لذت و برای من همراه با این فکر که داخل این خمیر چه میتونه باشه که این لطافت و نرمی خاص را پیدا میکنه من خمیرهای زیادی را امتحان کردم مشکل پوکی و نرمی در نون نبود فقط و فقط بافت خاص این نونه که باعث فرقش با نونهای دیگه میشه نا گفته نمونه که آشنائی من با این نون هیجده سالی میشه خمیرهای زیادی را امتحان کردم که هیچ کدوم اون نشد سالها بعد نون ساندویچ دلخواهم را پیدا کردم که ازلحاظ طعم و کیفیت فوق العادست و لازم نیست دنبال نون ساندویچ بهتر از این باشی مگر اینکه بخوای این یکی نون ساندویچ که بافتی متفاوت با نون قبلی داره را هم داشته باشی مدت زمان خیلی زیادی گذشت تا اینکه من دوباره به ترکیه اومدم ایندفعه خیلی هشیارتر وبا تجربه تر سعی کردم موقع خوردن توی دهنم مزه مزش کنم شاید حاجتی بشه و راز این نون خوشمزه را کشف کنم بماند که با تمام تکاپوئی که کردم و تمام نونهای خوشمزه ای که درست کردم هیچ کدوم اون نون نشد تا اینکه روزی تولد شش سالگی پسرم از راه رسید و از اونجائی که به پیش دبستانی میره باید برای مدرسه کیک سفارش داده میشد اونم به شکل یک ماشین بزرگ ، راهی قنادی تاتلی جیم شدیم و از اونجائی که شکل این ماشین در ذهن پسرم کشیده شده بود تا روی کاغذ و خانم منشی هم با داشتن این همه عکس به مشکل برخورده بود مجبور به آوردن شف عثمان از کارگاه که در پشت قنادی بود شد با اومدن شف همه چی جدی تر شد یک ماشین انتخاب شد و حالا مونده بود یک اسنک نمکی که اونم به پیشنهاد شف عثمان انتخاب شد و همون جا یکی خوردم و بنظرم خیلی خوشمزه اومد کمی به خودم جرات دادم و طوری که خطری برای بچه ها ازترس آلرژی نباشه از مواد داخلش پرسیدم اونم گفت این خمیر نون ساندویچیه همون نون ساندویچ خوشمزه منظورش بود اینجا دیگه باید سریع عمل میشد خیلی مودبانه و نمیدونم که چرا پرسیدم که آیا در خمیر ماست وجود داره شاید هم این هم یکی از اون راههائیست که آدم در شروع برای رسیدن به مقصد امتحان میکنه و من بیخبر از این بودم شخصی که روبروی من ایستاده نه فقط یک قناد خوب بلکه مرد ی بزرگ و متواضعست که این هنر را نه ازعرض بلکه از طولش میبینه وقتی به من یک قلم وکاغذ داد و من آنچنان تندتند نوشتم که یک چیزهائی را از قلم انداختم من که خودمم باورم نمیشد که به دستور این خمیر رسیدم البته بر اثر تند تند نوشتن چند نکته برام نا مفهوم بود که گذاشتمش برای روزی که کیک را تحویل میگیرم وقتی که روز موعود رسید بعد از اینکه حساب و کتاب شد از خانم منشی از نکته نا مفهوم سوال کردم و اونم گفت باید از شف عثمان بپرسم و راه افتاد به طرف کارگاه و منم که حالا کمی دو دل شده بودم گفتم خانم نمیخواد ولی کاری که باید میشد شد شف عثمان اومد و بهم پیشنهاد کرد که اگر دوست داشتم در فرصتی مناسب به کارگاه بروم تا درست شدن این خمیر را شخصا ببینم و یاد بگیرم و من خیلی خوشحال شدم و مثل یک دختر خوب اولین کاری که کردم ناخنهایم را از ته گرفتم چند روز بعد با روپوشی سفید و کلاه پلاستیکی در کارگاه شف عثمان بودم .
همانطور که گفته شد اسم این خمیر خوشمزه خمیر نان ساندویچیست که البته به شکلهای مختلفی درست میشه که مثلا یکیش نون آچماست که به خاطر بافتی که موقع پیچوندن در حین کار بهش داده میشه میتونه در ردیف نان کروسانت قرا ر بگیره و از نظر طعم و مزه فوق العادست وبه هیچ وجه نمیشه فکر کرد که همه اینها با یک خمیر درست میشه اونم خمیری به این سادگی و خوش دستی ،چون اسمش خمیر ساندویچه ما هم با نون ساندویچ شروع میکنیم و نون آچما و...میمونه برای آینده خیلی نزدیک و البته ناگفته نماند بعد از اینکه کار من در کارگاه به پایان رسید درست ندیدم که به اطلاع شف عثمان خوب نرسونم که دستور این خمیرخوب با اجازه او در اینترنت به نمایش گذاشته میشه و اونم که فکر میکنم فکر این یکیش را نمیکرد لبخندی زد که فکر میکنم یعنی باشه حالا که بعد از گذشت این روزها این نون را درست میکنم و میخورم پیش خودم فکر میکنم در زندگی کم پیش میاد یا اصلا پیش نمیاد که قنادی و یا رستورانی رازی از رازهاشون را فاش کنند یعنی شخصی مثل شف عثمان در این گوشه دنیا پیدا میشه حالا وقتی از جلوی قنادی تاتلی جیم رد میشم و رهگذر ها را میبینم چه صفی برای ساندویچ و نونهای شف عثمان کشیدن ومن چه راحت به دستور این خمیر دست پیدا کردم تصمیم گرفتم دستورش را برای شما موبه مو و به همون راحتی که خودم یاد گرفتم در اختیار شما بذارم تا شما را هم مثل خودم خوشحال کنم داستان طولانی شد ولی با این توضیحات شماهم با شف عثمان آشنا شدید و هم با این خمیر همه کاره .
مواد لازم
آرد 500 گرم (در قنادی از آرد معمولی استفاده میشد من با آرد نان هم امتحان کردم نتیجه خوب بود و فرقی نمیکرد شما میتونید با هر دو نوع آرد امتحان کنید)
آب ولرم 250 میلی لیتر
مایه خمیر خشک 1 ق چایخوری یا خمیر مایه تازه 12 گرم
روغن 50 میلی لیتر
شکر 1 ق غذاخوری( در قنادی مقدار مواد لازم چند برابر بود و برای این مقدار از دو ق غذاخوری شکر استفاده میشد که در طعم ساندویچ تاثیر مثبت میذاره و کمی شیرین میشه که به شکل ساندویچ پنیر خیلی خوشمزه میشه اگر خواستید برای پیتزا از این خمیر استفاده کنید ازیک ق چایخوری شکر و از روغن زیتون استفاده کنید)
نمک 1 و یک دوم ق چایخوری
زرده تخم مرغ برای روی نان 2 عدد
زرده تخم مرغ برای روی نان 2 عدد
این خمیر خیلی خوش دسته و خیلی زود فرم میگیره و جالب اینکه آرد اضافه استفاده نمیشه اگر از خمیر مایه تازه استفاده کردید در کاسه ای کوچک با مقداری شکر و آب ولرم قاطی کنید وقتی مایه پف کرد با مواد بالا قاطی کنید و اگر از نوع خشک و سریع عمل میکرد که دیگه لازم نیست با آب قاطی کنید مگر اینکه مطمئن نباشید که سریع عمل میکنه که باید مثل خمیر مایه تازه با چند قاشق آب ولرم و یک ق چایخوری شکر قاطی کنید تا پف کنه بعد با مواد بالا قاطی کنید همه مواد را در کاسه ای بزرگ بهم بزنید اگر به آب بیشتری احتیاج بود اضافه کنید ولی آرد بیشتر اضافه نکنید (اندازه ها در این دستورخیلی دقیق گفته شده ) روی میز کار بذارید و 15 دقیقه با دست ورز بدید تا خمیری مرطوب با چسبندگی کم داشته باشید اگر از دستگاه همزن استفاده کردید 12 دقیقه هم بزنید روش ورز دادن در پست نان ساندویچ داده شده بقیه توضیحات در زیر عکسها .
خمیر ورز داده شد زیر و روی خمیر را روغن مایع بزنید و بدون کشیدن روی خمیر به همین شکل 25 تا 35 دقیقه بمونه اگر هوا گرم بود خیلی زود حجم پیدا میکنه وزمان داده شده بستگی به درجه حرارت هوا داره
خمیر حجم پیدا کرد ازخمیرگلوله های 100 گرمی جدا کنید البته اندازه نون ساندویچ شف عثمان نصف نون من بود اگر دوست داشتید میتونی 50 گرمی بگیرید خیلی شیکتر میشه و ساندویچها کوچیک و فانتزی میشه
خمیر را روی میز گرد کنید و روی قسمتی از میزروغن بمالید و خمیر های گرد شده را رویش بچینید بعد روی خمیر هم روغن بمالید تا حجم پیدا کنه احتیاج به پوشاندن روی خمیر نیست استفاده از روغن از خشک شدن خمیر جلوگیری میکنه دقت کنید در این خمیر ور اومدن چه در مرحله اول و چه در مرحله دوم به اون معنا نیست که حتما پوست بترکونه همین که کمی حجم پیدا کنه کافیه چون در مرحله سوم باید به شکل واقعی حجمش دو برابر بشه (در همین قسمت از کار شما میتونید با این خمیر پیتزاهم درست کنید اگر پیتزا درست کردید نه از آرد اضافه استفاده کنید و نه از وردنه با دست خیلی خوب باز میشه بعد میتونید روی سینی فر بذارید و موادی که دوست داشتید روش بذارید و داخل فر با درجه 200 درجه سانتیگراد بپزید )
به شکل نون ساندویچ در میارید و برای آخرین بار میذارید ور بیاد وحجمش دو برابر بشه 2 عدد زرده تخم مرغ را بهم بزنید و با برس روی نونها بزنید فر را از قبل خوب داغ کنید و با 180 تا 190 درجه سانیگراد به مدت 20 دقیقه نونها را بپزید(قبل از گذاشتن نون در فر داخل فررا یک چهارم لیوان آب بریزید ویا با اسپری خوب آبپاشی کنید و بعد سینی را داخل فر بذارید و در طول پخت حد اقل یکبار سینی را برگردونید تا حرارت یکنواخت به همه جا برسه) . اون یکی نون آچماست که با همین خمیر درست میشه ولی چون روش کار کمی فرق میکنه برای بعد میذارم
نونها آمادست این دو نوع نون با اینکه از یک خمیر درست شده بافت کاملا متفاوتی داره من نون ساندویچ را ساده به همون شکلی که باید نون باشه دوست دارم ولی در این نون از زرده تخم مرغ برای روی نون استفاده میشه که متفاوتش میکنه پس از زرده استفاده کنید ولی پسرم روی حرف خودش میمونه و نون ساندویچ همیشگی را که در خونمون پخته میشه را به عنوان نون ساندویچ قبول داره و از من خواهش کرد هر کاری با این خمیر بکنم به جز نون ساندویچ.
در ترکیه داخل این نوع نون ساندویچ، فقط با پنیرو کاهو و گوجه فرنگی پر میشه من اگر زحمت بکشم نون ساندویچ درست کنم حتما داخلش را با یک چیز دیگه مثل مرغ و ... پر میکنم ولی این یکی نون با پنیر بد جوری عالی میشه میگید نه خودتون امتحان کنید اون نون گردها هم با همین خمیر درست میشه پست جدا براش میذارم چون نکات جالبی داره
اگر دلتون برای پیتزای ایران تنگ شده با این خمیر امتحان کنید نا امیدتون نمیکنه شاید خیلی از خاطره های قدیم را براتون زنده کنه زمانی که با دوستاتون میرفتید پیتزا خوری کش پنیر پیتزا قطع نمیشد وداغی پیتزا زبونتون را میسوزاند و سس قرمز با یک فشار میریخت روی سر و لباس آدم ،از پیتزایی که درست کرده بودم اضافه اومد و روز بعد روی شبکه سیمی فر گرم کردم نه روی سینی فر انگار همون روز درست شده راستی برای خمیر پیراشکی هم میتونه ایده خوبی باشه
من هیچ زمان فکر نمی کردم با دیدن دستور نان های مختلف تا این حد هیجان زده بشم. مسئله این هست که چون اصولا من هیچگاه آدم نان خوری نبودم و درست از زمانی که وسوسه شدم و یکی از دستورهای ِ نان وبلاگتان را امتحان کردم و نتیجه فوق العاده شد، نان خور قهاری شدم.
پاسخحذفممنون بابت ِ نکات ِ کلیدی و آموزش گام به گام
خوشحالم از اینکه اینهمه تشویق به کار شدی.
حذفمهناز جون خیلی جالب بود ، و جالبتر اینکه تونستی این دستور رو از یک آدم حرفه ای دریافت کنی ، در واقع کاری که عمرا اینجا نمیشه کرد :))
پاسخحذفخیلی بافت خوب و سبکی داره ، مرسی که واسه ما هم به اشتراک گذاشتی نازنین
در ضمن تولد پسر گلت هم مبارک باشه ، انگار همین دیروز بود که خبرش رو داده بودی :)
مرسی گیلدا جون ، کاری که در واقع در هیچ جای دنیا نمیشه اون هم به حق.
حذفزنده باد شف عثمان و زنده باد خانم مهناز
پاسخحذفزنده باد بر همگی.
حذفوای مهناز جون این نون واقعا عالیه و عجب بافتی داره ! خیلی خوشحالم که تونستید به دستور پخت این نون دست پیدا کنید ،داستان بسیار جالبی بود ،واقعا آدم بزرگ و متواضعی هستش شف عثمان ،واقعا باور نکردنیه که یک سر آشپز حرفه ای همچین کاری بکنه.و خیلی ممنون از شما که دستور این نون رو در اختبار ما قرار دادید .
پاسخحذفمرسی ارغوان جون با نظرت موافقم .
حذفسلام خانمی. من این نون را درست کردم. بسیار عالی بود. ممنون :)
پاسخحذفسلام خانم ،شما چقدر ضربه ای عمل کردید من دستور این نون را دیروز گذاشتم و شمااینقدر سریع پختید آفرین به شما.
حذفخیلی عالی شده دست هر دو شف عثمان ابی و شما درد نکنه باید امتحانش کنم :) خوشمزست
پاسخحذفمرسی لیلا جون مطمئنم شما که که این همه نونهای قشنگ میپزی پر از ایده های خوب باشی برای این خمیر.
حذفدرود بانو(خواستم پارسی رو پاسدارم).چه سایت مفیدی داری.چه بی آلایش و روراست.تمام تجربیاتت و نکات ریز و کلیدی رو در اختیار بقیه قرار میدی.دست مریزاد. پیروز باشی.
پاسخحذفراستی یه فایل دارم به نام" فرهنگ کوچک پارسی گو"...از اینترنت گرفتم اما لینکش رو فراموش کردم.اگه خواستی بگو برات ایمیل کنم.از وقتی این "فرهنگ کوچک" رو خوندم همش سعی میکنم از کلمات زبان مادریم بیشتر استفاده کنم.
متفاوت و زیباست خوشم اومد برام ایمل کن مرسی.
حذفمهناز جان نمیدونم چطور از outlook استفاده کنم و ایمیل تو هم تو سایت نیست که بتونم برات بفرستم :(
پاسخحذفmahnaz_rodenberg@yahoo.de
حذفنیلوفر جون به این آدرس ایمل کن .
سلام وبلاگ خیلی قشنگی دارید،بهتون تبریک میگم
پاسخحذفاز این که دستور این نان خوشمزه را در اختیار همه گذاشتید ممنون،داستان جالبی بود
ممنون میشم به سوالات من پاسخ بدید ،این که آیا بصورت نان همبرگر هم میتونیم شکل بدیم ؟
و این که هوای خانه ما خیلی سرده احتمال این که تو این هوا خمیر بدون پوشش ور بیاد هست؟
و اگر زمان ور آمدن خمیر بیشتر از ۲ ساعت بشه اشکالی داره؟
از وقتی که میگذارید خیلی ممنون میشم موفق باشید
شما میتونید نون همبرگر و یا هر مدل نونی که خواستید درست کنید و میتونید روی خمیر پلاستیک و یا فویل بکشی اینطوری خمیر زودتر ور میاد موفق باشی.
حذفوای خدای من باور کردنی نیست...چه شف متواضعی..ممنون مهناز جون عزیزم که این دستور رو با رعایت امانتداری اینجا به اشتراک گذاشتین...حتما عالیه و خوشمزه..چه بافتی هم داره...اینم رفت توی نوبت که درست شه...مثه نون سیر و جعفری تون که درست کردم و محشر بود حتما از خوردن این نون هم لذت می برم...بازم ممنون
پاسخحذفخواهش میکنم هانی جون،کاملا درسته و حتما از این نون خوشت میاد.
حذفدستتون درد نکنه مهناز جون ،من این نون رو درست کردم ،خیلی عالی شد.و حق با شماست بافت متفاوتی داره ؛داخلش نرمه و رویه ی نون بافت محکمی داره .خیلی ممنون بابت دستور
پاسخحذفدستت درد نکنه ارغوان جون.
پاسخحذفسلام مهناز جون.خواستم ازتون تشکر کنم از این که صمیمانه همه دانسته هات را با همه تقسیم میکنی. واین که وبلاگتون یک حالت خاصی داره در واقع دستوراتی که میگذارید تک و منحصر به فرد هستند براتون آرزوی موفقیت میکنم.
پاسخحذفمن این نانهایی خوشمزه را درست کردم وعالی شد، یک سوال دارم با تجربه یی که دارید هم این نان و هم نان ساندویچی که قبلا دستورش را گذاشتید میشه با ارد کامل درست کرد یا باید ترکیبی از ارد سفید و ارد کامل باشه یا نه فقط ارد سفید باید استفاده بشه؟خیلی ممنون میشم اگر توضیح بدید .
بازهم ازتون واقعا تشکر میکنم
سلام مهناز خانم ،
پاسخحذفراستش من چند روزی هست سوالی پرسیده بودم که منتظر جواب بودم ولی متأسفانه جواب ندادید، من این نانها را درست کردم عالی بود دستتون درد نکنه. میخواستم ببینم با آرد کامل هم میشه درست کرد سوالم در قسمت بالا هست اگر ومیشه لطف کنید جواب بدید.
با آرزوی موفقیت
عزیزم بعضی اوقات پیش میاد که از زیر دستم در بره، شما میتونید با آرد کامل هم این نونها را درست کنی کاری که خودم هم میکنم البته نه اینکه آرد بیش ازاندازه سیاه و سنگین باشه که برای نونهای آلمانی خوبه،میتونی آردها را مخلوط هم کنی و حتی در آرد معمولی نان میتونی کمی سبوس گندم اضافه کنی موفق باشی.
حذفچقدر من و همسرم این نان را دوست داشتیم. در مرحله اول با پنیر و گوجه... قابل قبول بود. در مرحله بعد با کره و مربای توت فرنگی ... بی نظیر بود. ممنون مهناز جان
پاسخحذفمخصوصا اگر کمی تست بشه،نوش جونتون
حذفسلام خسته نباشيد . دوستون دارم . سايتتون يه ارامش خاصي به ادم ميده . قلمتون زيبا ست . احساس ميكنم بهم نزديك هستيد . عكس ، مطالب همه همه زيبا جالب است . و از همه مهمتر براي من با اين اينترنت كند ، ميتونم سيو كنم و سر فرصت ودر ارامش مطالب را زيررو رو كنم و از عكسها هر موقع تونستم لذت ببرم لطفا بهمين صورت ادامه بده تا ما بتونيم دانلود كنيم
پاسخحذفمرسی عزیزم،خوشحالم از اینکه استفاده میکنی.
پاسخحذفmerci mahnaz jun ke ba in zahmat tajrobehato ba ma ham be eshterak mizari .hatman emtehan mikonam
پاسخحذفخواهش میکنم هما جون.
حذفSalam Mahnaz jan Merci az tamami saligheh va honar shoma va merci az inkeh inghadareh samimaneh hmegi ma ha ro yari mikonid.sole man in keh aya dar in khamir roghan az hamon aval ba kole mavad ghati misheh ya keh dar akhar
پاسخحذف?kar
سلام،خوشحالم از اینکه استفاده میکنید،روغن از همون اول به مواد اضافه میشه موفق باشی.
حذفسلام.ممنون از دستور خوبتون.می خواستم بدونم اگر خمیر رو آماده کنیم تا موقعی که بخواد بره داخل فر میشه تو یخچال نگهش داشت یا باید بالافاصله پخت؟
پاسخحذفمیتونی داخل یخچال بذاری ولی قبل از پخت باید مدتی در دمای اتاق بمونه و وقتی که حجمش دوبرابر شد داخل فر بپزی.
حذفسلام من این نون را دارم درست میکنم ..یه سوال دارم..شما گفتید اگر لازم ایت آب اضافه کنید..من میخوام بدونم این خمیر قبل از ورز دادن ..یعنی همون مرحله مخلوط شدن که به هم دست میده به چه صورت باید باشه..که ما بفهمییم باید آب بیشتر اضافه شود..موقعی که مثل خورده نان هست و به هم دست نداده باید آب بیشتر اضافه کرد..ولی من میخوام بدونم فقط در حدی که خمیر به هم دست بده آب اضافه کنیم یا بیشتر از اون مثلا خمیر تقریبا چسبنده بشه؟؟؟ ممنون
پاسخحذفقبل از ورز دادن وقتی که مواد مخلوط شدند باید خمیر کاملا مرطوب باشه و تا جائی آب اضافه میکنی که خمیر تقریبا چسبنده باشه و شروع میکنی به ورز دادن ولی نباید چسبندگی بیش از اندازه باشه .
پاسخحذفSalm sayteton alyeee, faghat i kash ba peimaneh neveshte bodid mavado, mamnun
پاسخحذفمرسی عزیزم،در دستوراتی که به گرم باشه منم همانطور مینویسم و سعی میکنم کیفیت و وقت را در عکسها و نوشته هابذارم شما میتونی در اینترت راه تبدیل کردن گرم را به پیمانه پیدا کنی .
حذفسلام. میخواستم بدونم مایه خمیرتون خشک فوری هست یا مایه خمیر معمولی؟کارهاتون زیباست.
پاسخحذفاز مایه خشک فوری استفاده کردم.
حذفBa salam ,mishe lotf konid va tozhi bedid ke bara khamire pitza chegone amal kard, akhe mikham farda dorost konam
پاسخحذفمثل خمیر پیتزا باز میکنی ولی احتیاجی به استفاده از آرد نیست چون نمیچسبه میتونی خمیر را در ظرف پیتزا یا در روی کاغذ روغنی در سینی فر بذاری.
حذفMamnun az tozyhaton , ama aehtyaje ke 3 bar esterahat kone bara pitzaa
پاسخحذفاز این خمیر این نون و چند تا چیز دیگه درست میشه و در واقع برای پیتزا نیست ولی من امتحان کردم برای این خمیر سه مرحله استراحت واجبه پس برای پیتزا هم باید اجرا بشه.
حذفسلام ـ مهنازجون دستور نون گردها نمی ذاری؟ ما منتظریم.
پاسخحذفدر آینده نزدیک.
حذفمهنازجون ببخشید یک سئوال : برای پیتزا برای استراحت آخر مواد را روش بریزیم و بگذاریم حجمش دوبرابر بشه یا بعد از اینکه حجمش دوبرابر شد مواد را روی آن بریزیم؟
پاسخحذفوقتی حجمش دو برابر شد مواد را رویش میریزی و میذاری داخل فر.
حذفممنونم لطف کردید
حذفمهناز جون خيلى عالى بود من هم باهاش اجما درست كردم هم بيتزا
پاسخحذفخيلى از خمير بيتزاش خوشم اومد دستت درد نكنه
خوشحالم عزیزم.
حذف